NOVOM LABORATORIJOM UBRZAN PROCES TESTIRANJA NA KORONA VIRUS

Za kratko vrijeme od kako je Kotor dobio jednu od najsavremenijih i najkvalitetnijih PCR laboratorija u Crnoj Gori, testiran je veliki broj građana ovog grada, ali i Tivta. Zahvaljujući donaciji Olega Deripaske, Dom zdravlja u Kotoru svakodnevno može da analizira više stotina testova na koronavirus, a građani da dobiju rezultate bez prevelikog čekanja, da se zdravstveni sistem i Institut za javno zdravlje Crne Gore rasterete a uzorci budu brzo obrađivani.

„Mi smo nakon završene obuke krenuli sa testiranjem građana Kotora i Tivta, sa tendecijom širenja i na ostale gradove primorskih opština. Ovo je velika stvar koja je potrebna svim građanima i državi, i jedan doba primjer decentralizacije u smislu da je jedna ovako moderna laboratorija otvorena baš u Kotoru. Dodatno mi je izuzetno drago kada čujem komentare građana koji su zadovoljni, jer smo se maksimalno potrudili da im pružimo najviši nivo stručnosti. Naš tim je potpuno spreman jer je završio sve obuke, imali smo pomoć internacionalnih stručnjaka iz Rusije, dva molekularna biologa iz Beograda, a trenutno kod nas borave i molekularni biolozi iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore“, rekao je Igor Kumburović, direktor Doma zdravlja Kotor.

U novoj PCR laboratoriji, vrijednoj 340.000 eura, osim analiziranja testova, pružaće se i besplatne usluge stanovnicima većeg dijela crnogorskog primorja, kao i stranim osiguranicima koji žive u Crnoj Gori. Ono što je trenutno možda i najvažnije je da su građani koji su sve već u prvim danima uverili u rada laboratorije veoma zadovoljni.

„Koliko god ovo bila revolucionarna stvar za Kotor, ja smatram da je normalna. Ovi testovi su nam sada životno potrebni, jer je veoma važno da na vrijeme otkrijemo u kojem smo odnosu sa koronom, kako bismo mogli da se borimo. To je iskorak u budućnost i u bolji život svih nas, jer kao što znamo mnogim ljudima život visi o koncu, zato je važno da se na sve načine borimo. Korisitm priliku da se zahvalim donatorima za ovaj divan gest što su nam ovo priuštili“, rekla je građanka Kotora Vlasta Mandić.

Stanovnici Kotora, koji možda i najduže pamte ovaj grad i prošli su mnoge lijepe stvari sa njim, izrazili su svoje zadovoljstvo i nadu da je ovo prvi, ali važan korak da se njhov grad ali i cela zemlja izbore sa pandemijom.

„Sa ponosom ističem da hodam 83. godinu, ali sam aktivna svaki dan 24 časa. Kada je riječ o pandemiji, ja sam sigurna da u našem kraju nema ljudi koje na neki način nije strah, ali se svi borimo protiv pandemije. Tu su mediji koji nas svakodnevno podsjećaju da nosimo maske, a i doktori koji se toliko lijepo i sa puno strpljenja brinu o nama“, kaže Nadežda Radović, profesorka književnosti u penziji.  

Podijeli: