NAJAVA: Obilježavanje Evropske nedjelje testiranja na HIV i hepatitise i Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a

U Svjetovalištu za mlade u sklopu Doma zdravlja Kotor ove sedmice obilježava se Evropska nedjelja testiranja na HIV i hepatitise i 01.decembar- Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a.

Tokom ove nedelje, svakog dana od 08 do 14 sati ljekarska ekipa Doma zdravlja Kotor obavljaće dobrovoljno, anonimno testiranje na HIV, dok će se u subotu, 01. decembra za sve zainteresovane građane organizovati noćno testiranje u periodu od 19 do 21 sat.

Takođe, dijeliće se edukativni materijal, brošure i zaštitna sredstva i davati savjeti građanima kako da se zaštite od dobijanja infekcije.

Prilikom testiranja na HIV zdravstveni radnici poštuju etički kodeks koji obuhvata: pristanak na testiranje, povjerljivost, savjetovanje, saopštavanje rezultata testa i ukoliko je potrebno upućivanje na liječenje, uz poštovanje zaštite ljudskih prava osoba koje su inficirane HIV-om.

Evropska nedjelja testiranja obilježava se od 2013. godine, a ove godine se sprovodi pod sloganom „Testira. Liječi. Zaštiti“. Cilj je podizanje svijesti o korisnosti testiranja na HIV i hepatitis, što vodi ka ranijem otkrivanju infekcije, a samim tim i ranijem početku liječenja i poboljašnju kvaliteta života.

 

Služba za odnose s javnošću

Doma zdravlja Kotor