SAOPŠTENJE: U KOTORU TRENUTNO 170 OSOBA POD NADZOROM

U Kotoru trenutno boravi 170 osoba koji se nalaze pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom i taj broj se iz minuta u minut mijenja, rečeno je danas na press konferenciji u sali Opštine Kotor koju su vodili predsjednik Željko Apcović i direktor kotorskog Doma zdravlja dr Igor Kumburović.

Aprcović je podsjetio da je Koordinacioni tim Opštine Kotor prije dva dana održao sastanak na kom su dogovoreni novi zaključci po preporukama Instituta za javno zdravlje.

“Opština Kotor sa zdravstvenim ustanovama i našom policijom radi na edukaciji građana da sve one mjere koje prepisuje Institut za javno zdravlje zajednički odradimo, ispoštujemo i da onaj slogan koji se pojavljuje u svim medijima – Ostanimo doma, naši sugrađani shvate sa dozom ozbiljnosti, kako bi smo preduprijedili negativne efekte koronavirusa na nivou lokalne samouprave” – ističe Aprcović.

On navodi da će lokalna uprava u narednom periodu raditi smanjenim kapacitetima.

“Svi organi lokalne urpave sa građanima će raditi do 11 sati. Upravne potpupke ćemo sprovoditi u skladu sa zakonom utvrđenim obavezama. Sekretarijat pravne zaštite mora da odgovori prevashodno na sve ono što jesu zakonom utvrđeni rokovi” – objašnjava Aprcović.

Kako navodi, lokalna uprava dogovorila je metodologiju rada sa javnim preduzećima, odnosno društvima sa ograničenom odgovornošću na području Kotora, kao što su: Komunalno preduzeće, Vodovod i kanalizacija, OJU Muzeji Kotor i JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor.

“U saradnji sa Centrom za socijalni rad za opštine Kotor, Tivat i Budvu ustanovili smo lica koja su u stanju socijalne potrebe. Tražili smo od marketa sa područja kotorske opštine da nam dostave ponude kako bi licima koja su u stanju socijalne potrebe dostavili određenu količinu hrane kako ne bi izlazili iz kuće u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje. Mislim da ćemo to uraditi u toku sjutrašnjeg dana, a najkasnije za vikend” – ističe Aprcović, navodeći da je formiran tim od 10 volontera koji će obilaziti sugrađane i pružati im pomoć.

Kada su u pitanju dezinfekciona sredstva, prvi čovjek grada nhavodi da je Opština Kotor naaručila blagovremeno dezinfekciona sredstva.

“Podijelili smo ih našim preduzećima. U skladu sa mogućnostima izaćićemo u susret i našem Odjeljenju bezbjednosti Uprave policije u Kotoru kako oni ne bi čekali ta sredstva iz Podgorice.

Naša Komunalna policija i Komunalna inspekcija zajedno sa OB Upravom policije područno odjeljenje u Kotoru obilaze 24 sata grad. Na taj način želimo da, prije svega, upozorimo roditelje o štetnosti i mogućnosti širenja infekcije na nivou Kotora. To je već juče dalo svoje pozitivne rezultate. Angažovali smo i službena lica Centra za socijalni rad koji idu u pratnji naših komunalnih policajaca i inspektora” – kaže Aprcović.

Prema njegovim riječima, većina apoteka na području kotorske opštine ima dovoljan broj medikamenata koji su po preporukama struke potrebni u slučaju eventualne infekcije.

“Provjerićemo i zalihe brašna u našim pekarama da bi smo it u pružili podršku kako bi imali nesmetano snadbijevanje grada pekarskim proizvodima. U prehrambenim lancima na nivou Kotora ima dovoljan broj prehrambenih artikala. Naše sugrašane bih pozvao da ne prave zalihe, niti paniku. Mi smo spremni da odogovorimo na sve ono što jesu izazovi ne samo Kotora i države Crne Gore, nego cijele regije, Evrope i svijeta. Drago mi je da je Vlada preduzela mjere koje su mnogo prije preduzete u odnosu na države u regionu, upravo učeći na propustima susjednih država.

Nećemo imati gradskog i prigradskog prevoza, a tokom dana biće zabranjen i taksi prevoz.

Mdicinskom osoblju naših zdravstvenih ustanova izaćićemo u susret s aspekta prevoza njihovih zaposlenih” – navodi Aprcović.

On kaže i da će danas Opština Kotor, bez obzira ne deficit zaštitne opreme, imati hiljadu zaštitnih maski.

“To je donacija naših prijatelja iz hotela Vrmac. Intezivno tražimo još zaštitne opreme kako bi smo imali adekvatnu zaštitu za one koji su u dodiru sa onim što bi moglo da bude pretpostavka za širenje infekcije” – objašnjava Aprcović, ističući da je kotorska jedna od prvih lokalnih samouprava koja je odredila karantin.

On podsjeća da je za karantin, kojim će upravljati Institut za javno zdravlje, predviđena JU Resursni centar za sluh i govor “Dr Peruta Ivanović” kapaciteta od oko 46 ležajeva.

“Smatram da ovo jeste izazov, ali da ćemo ga zajednički, uz obostrano razumijevanje, prevazići i da će Kotor nakon prolaska i bolje epidemiološke situacije opet krenuti ka onome čemu svi težimo. Tu smo, nema razloga za paniku, nema razloga za zabrinutost. U Kotoru ima svega i mislim da će biti svega i u narednom periodu” – poručuje Aprcović.

Govoreći s aspekta zdravstvene zaštite na nivou Kotora, te pripremljenosti kotorskog Doma zdravlja da odgovori trenutnoj situaciji, dr Kumburović je pohvalio saradnju između Opštine Kotor i svih zdrvstvenih ustanova na području kotorske opštine.

“Mi smo do sada imali više zajedničkih sastanaka na kojima su sve naše preporuke i predlozi uvaženi od strane Opštine” – objašnjava dr Kumburović.

On je podsjetio da je Crna Gora do sinoć bila jedina država u Evropi u kojoj nije bila zabilježena zaraza novim koronaviruom.

“Mi smo čini sve da odložimo ovu pojavu, a sada kada smo je registrovali, učinićemo sve da spriječimo dalje nekontrolisano širenje i obezbijedimo najbolje moguće medicinsko zbrinjavanje.

Svaki dan koji smo imali bez pojave virusa je izuzetno veliki, a tome svjedoče iskustva iz okruženja. Vidimo dramatične komplikacije ove bolesti koja se pojavila. Sistem je potpuno spreman da se odupre ovom globalnom zdravstvenom izazovu” – ocjenjuje dr Kumburović.

Prema njegovim riječima, apsolutni prioritet Vlade Crne Gore je zdravlje svih građana.

“Nema mjesta panici bilo koje vrste. Najbolja mjera za građane da se zaštite je da ostanu kući, da se pridržavaju socijalne distance i vode računa o higijeni” – ističe dr Kumburović.

On podsjeća da je formirano Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti koje u svom sastavu ima ministarstva iz raznih oblasti.

“Vlada je svakodnevno donosila nove mjere, naredbe i ograničenja koja su tokom prethodna tri mjeseca urodila plodom. Sada mi moramo biti disciplinovani, slušati preporuke Instituta koja je krovna institucija za javno zdravlje. Na dnevnoj osnovi se obavljaju konsultacije sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom u vezi sa mjerama predostrožnosti kao odgovor na pojavu koronavirusa. Situacija se prati iz sata u sat” – kaže dr Kumburović.

On objašnjava da se u zdravstveno-sanitarni nadzor stavljaju osobe koje dolaze sa rizičnog tj. pogođenog područja, koje nisu bile u kontaktu sa oboljelima ili se sa velikim procentom sigurnosti zna da nisu bile u kontaktu sa njima.

“Karantin je mjera koja potpuno ograničava kretanja, gdje se smještaju zdrave osobe koje su bile u kontaktu sa oboljelim ili postoji sumnja da su bile u kontaktu sa oboljelim. U bolnice se smještaju na liječenje osobe sa simptomima oboljenja” – pojašnjava dr Kumburović.

On ističe mjere koje bi građani morali da poštuju kako bi spriječili širenje koronavirusa u našoj zemlji.

“One se najviše odnose na osobe koje su starije od 65 godina jer su u većem riziku od mogućih komplikacija u slučaju da se zaraze sa koronavirusom.

Mjere su da ne izlaze napolje, odnosno da maksimalno vremena budu kući. Tim volontera će izaći u susret našim sugrađanima, pogotovo socijalno ugroženim osiguranicima.

Treba izbjegavati kontakte sa bolesnim ljudima, pogotovo onima koji kašlju.

Izbjegavati obrasce ponašanja koji povećavaju rizik za transmisiju virusa kao što su ljubljenje, grljenje, rukovanje.

Primjenjivanje opštih mjera higijene: higijena ruku, pravilan postupak prirpeme hrane.

Kada kašljemo i kijamo treba da pokrijemo usta i nos laktom ili rukavom, nikako šakama.

Ako imamo pristup hiruškim maskama za lice, treba da ih redovno koristimo i mijenjamo, te nakon upotrebe odlažemo u kantu za smeće koja ima poklopac.

Maske treba da nose svi oni koji imaju bilo kakve respiratnorne probleme. Zdrave osobe ne trebaju da nose maske na otvorenom. Maske treba da nose oni ljudi koji kašlju, kijaju da bi nas koji nemamo takve probleme zaštitili” – pojašnjava dr Kumburović.

Na pitanje novinara da li će biti zabranjene i okupljanja koja je najavila SPC (Srpska pravoslavna crkva), predsjednik Aprcović ističe das mo dužni da poštujemo naredbe i preporuke Insituta za javno zdravlje.

“Ne samo zaposleni u lokalnoj samoupravi i  javnim preduzećima, nego svi građani bez izuzetaka. Od Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova tražiću da preduzmu sve zakonom određene mjere da se skupovi u crkvama zabrane jer želimo da na taj  način preduprijedimo štetne posljedice odnosno da sačuvamo zdravlje svih naših sugrađana” – zaključuje Aprcović

Podijeli: