DR KUMBUROVIĆ: POD NADZOROM 184 OSOBE, GRAĐANI UGLAVNOM POŠTUJU SAVJETE

Na području kotorske opštine pod nadzorom su sto osamdeset četiri osobe to je  jutros kazao direktor Doma zdravlja dr Igor Kumburović.

On je još jednom apelovao na sve građane da poštuju mjere prevencije tako što će “ostati kući, pridržavati se socijalne distance i voditi računa o higijeni”.

“Građani se u značajnoj mjeri pridržavaju naših preporuka koje se odnose na suzdržavanje od dolazaka u Dom zdravlja i kontakt sa medicinskim osobljem realizuju uglavnom putem telefona. Naravno ne svi. Možda nisu svi informisani. Ipak, za ovaj kratak period, od kad su uvedene mjere, pomak je vidljiv odnosno broj pacijenata u čekaonicama znatno manji” – kaže dr Kumburović.

On je još jednom podsjetio na mjere koje će, ukoliko ih se budemo pridržavali, doprinijeti suzbijanju širenja infekcije.

“Važno je izbjeći kontakt sa bolesnim judima, posebno sa onima koji kašlju, redukovati obrasce ponašanja koji povećavaju rizik za transmisiju virusa kao što su ljubjenje, grljenje i rukovanje, zatim primjenjivati opšte mjere kada su u pitanju opšta higijena, higijena ruku i pravilan postupak pripreme hrane. Kada kašljete i kijate-pokrijte usta ili nos laktom ili rukavom, nikako ne šakama i ako imate pristup hirurškim maskama za lice koristite ih redovno i mjenjajte, a nakon upotrebe odložite u kantu za smeće koja ima poklopac. Pritom, ne treba zaboraviti oprati ruke nakon odlaganja maske. Napomenuo bih da maske treba da nose svi koji imaju bilo kakve respiratorne probleme. Zdrave osobe maske ne treba da nose na otvorenom. One se preporučuju samo kada ulazite u zatvorene prostore kao što su prevoz ili zdravstvene i druge ustanove. Najbitnije je da se zdrave osobe štite od onih koje imaju neke od ovih tegoba” – zaključio je dr Kumburović.

Podsjetimo, građani simptome respiratornih infekcija mogu prijaviti putem brojeva telefona

Doma zdravlja:

Centrala 032 /334 – 533

Glavna sestra Marsela Mirošević 069 /015 – 796

Epidemiologica dr Tatjana Lalović 069 / 613 – 422

Izabrani doktori za odrasle 069 /307 – 245

Izabrani doktori za djecu 069 / 428 – 55

Podijeli: